Една сутрин през ноември 1906 г. тийнейджър от племето Хопи във

...
Една сутрин през ноември 1906 г. тийнейджър от племето Хопи във
Коментари Харесай

Индианецът олимпийски шампион, който просто искаше да се прибере вкъщи

Една заран през ноември 1906 година младеж от племето Хопи във обособената околност Секънд Меса в резервата в Аризона се разсънва пред някакъв пандемониум – офицер от американската войска привиква селяните и им споделя, че държавното управление е достигнало границата на своето самообладание. В продължение на две десетилетия племето отхвърля да изпраща децата си в държавни интернати съгласно указанията; в този момент, по военна насила, всяко дете от Хопи ще започне да посещава такова заведение. Войниците събират дребните, до момента в който майките им ридаеха, бебетата плачеха, а бащите се зарекоха да се изправят против армията. Но невъоръжените Хопи не можеха да се оправят с войниците и младите им бяха взети.

 Hopi woman with a traditional pot and traditional clothing

Член на племето Хопи

Тсокахови Теуанима, младеж, висок 160 сантиметра и с тегло 50 кг, е разказан от един боец като „ слаб, малък и благосклонен “. Теуанима и 10 други младежи са заключени с белезници и отведени на 30 километра на изток до каньона Киймс, споделя Лий Ломаестева, племенник на Теуанима. Там младежите са оковани и принудени да изградят път. В средата на януари 1907 година бойците откарват пандизчиите на 170 километра на изток до Форт Уингейт, Ню Мексико, където се качват на трен и към пет дни по-късно те идват в индианското индустриално училище Карлайл в Пенсилвания, на към 3000 километра от у дома.

При записването му в Карлайл длъжностните лица отрязват плътната му дълга коса, изгарят облеклата му и му дават американска военна униформа. Армейски сержант му дава и ново име – Луис. Забраняват му да приказва на родния си език или да практикува религията си, а най-после Теуанима е отведен в казармата в Карлайл, където се среща с 1000 възпитаници от десетки други племена. Тъй като приказват разнообразни езици, те не могат да поддържат връзка между тях, като множеството деца и не схващат възрастните бели, които приказват британски. В резултат на това доста младежи не могат да следват напътствията – за което учебните чиновници ги санкционират без вечеря, с спомагателна работа или с бой.

Към април Теванима се връща в общежитието на учебното заведение, където се пробва се да облекчи сърдечните си болки с тичане. „ Ако сте мъж от хопи, от вас се очакваше да бягате “, споделя племенникът му Бен Нувамса. В детството си, до момента в който живее na 1700 metra над морското ниво, Теуанима и приятелите му прекарват горещите летни дни, бягайки на 110 километра до Уинслоу, Аризона, единствено с цел да следят влаковете. След което те бягат обратно у дома. Бягането за тях също е и духовна процедура. В някои церемонии млади мъже бягат до далечни места в пустинята, с цел да намерят извори. Те пълнят кратуните си с вода и хукват към къщи, където водата се благославя от старейшините и се излива на полетата, символизирайки благоденствие освен за Хопи, само че и за цялото човечество.

В Карлайл учениците тичаха за популярност. Теуанима, на негоден британски, попита треньора на пистата и именития футболен инструктор Глен „ Поп “ Уорнър дали може да се причисли къm тренировките по тичане. Уорнър погледна дребното хлапе и сподели, че не е за състезател, само че Теуанима упорства: „ Аз тичам бързо, добре. Всички Хопи тичат бързо и добре. “ След като мери времето му, Уорнър вижда, че Теуанима в действителност е бърз – и има удивителен заключителен спринт. Индианецът бързо си построява име, изключително в надпревари на разстояние, побеждавайки много по-добре подготвени бегачи от колежа Лафайет и други учебни заведения.

Година по-късно Теуанима е определен преди доста ветерани бегачи, да показва Съединените щати на летните олимпийски игри през 1908 година в Лондон. Един от съотборниците му споделя на лондонските вестници по какъв начин може да тича по-бързо „ от гръмотевица “. Британската преса ще се убеди сама в това.

 Dorando Pietri 1908

Дорандо Пиетри финишира маратона

Състезателният ден за олимпийския маратон, 24 юли 1908 година, е парещ – 25 градуса – и мокър. Теуанима се причислява към 54 маратонци на стартовата линия покрай замъка Уиндзор. Първия километър-два той тича в задната част на групата, написа Матю Сакиеста Гилбърт, професор и началник на американски индийски проучвания в университета в Аризона. Много мъже отпадат от надпреварата от жега и безсилие. До 20-ия километър Теуанима е в средата на групата. Но към 21-ия километър, момчето стартира да страда от болки в краката и е комплициран какво му приказва неговият англоговорящ треньор (който кара колело до него). Теуанима влиза на новия олимпийски стадион в Шепардс Буш под плача на овации. Той приключва на девето място.

Момчето продължава да се състезава. През 1909 година, в игрите на Pastime Athletic Club в Медисън Скуеър Гардън, той зашеметява света на спорта с победа със спринт на финала в бягането на закрито от 10 благи. Месец по-късно печели съревнование от 20 благи в Ню Орлиънс. През май 1911 г. Теуанима печели маратона в Ню Йорк от 12 благи. Феновете го назовават „ Бързият червен човек “.

През 1912 година Теуанима и различен студент от Карлайл, Джим Торп, се състезават на летните олимпийски игри в Стокхолм. Торп, член на Sac and Fox Nation, печели златни медали в надпреварите по петобой и десетобой. Все още болен от трансатлантическото пътешестване, Теуанима бяга на 10 000 метра за необикновено време 32:06,6, макар че губи от Ханес Кьолехмайнен от Финландия. И въпреки всичко Теуанима събира сребърния орден и слага американски връх на събитието – композиция, която няма да се повтори в продължение на 52 години, до Олимпийските игри през 1964 година в Токио.

В Стокхолм Теуанима „ прави забележителна демонстрация на неотстъпчивост и непримиримост “, изумява се Джеймс Е. Съливан, секретар на Американския олимпийски комитет. „ След Стокхолм Теуанима става звезда “, споделя Гилбърт. И въпреки всичко на фотосите от събитието се вижда едни неусмихнат мъж на към 24 години. Ще му бъде ли разрешено да се прибере в този момент?

 Photograph of Jim Thorpe with Admirers - NARA - 595392

Теуанима и Троп (вдясно)

Първо, той и Торп би трябвало да се върнат в учебно заведение. „ Те получиха фантастично посрещане от жителите на Карлайл, с церемониал и фойерверки “, споделя Нувамса. Училищния надзорник и други висши чиновници в учебното заведение изнасят речи, хвалейки двамата спортисти; Торп се обръща към тълпата, като сподели, че е признателен за „ прелестното преживяване “. След него Теуанима се изправя, споделя: „ Аз също “ и седна. Той просто искаше да се прибере.

Накрая, след съвсем шест години на практика в плен, му е разрешено да напусне Карлайл. През септември 1912 година той влиза в селото си във Секънд Меса и скоро към този момент обработваше за царевичните ниви, пасеше овце и участваше в обичайни церемонии. Теуанима се дами за жена от Хопи на име Бланш и дружно имат бебе Роуз, единственото им дете. Но Роуз, сходно на татко си, е изпратена в индиански интернат. В последна сметка тя се разболява и се връща вкъщи някъде през 20-те години на предишния век, където почива от недиагностицирано заболяване.

Теуанима в никакъв случай повече не тича, с изключение на по религиозни мотиви. Той отхвърля да приказва британски и не дава изявленията, макар че е издирван.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР